دکتر محمد مصدق: پس وقتی که ملت، دولتی را سر کار می آورد و دولت مبعوث ملت است نمی تواند صدای ملت را خفه کند و نگذارد مردم حرف خودشان را بزنند. خفه کردن صدای مردم کار سیاست استعماری است. روش آنهاست که نفس کسی در نیاید تا هر کاری دلشان میخواهد بکنند.
iran.citizen@gmail.com

میانه تابستان:جشن آفرینش آب

امروز 15 مرداد است. روز میانه تابستان. در گاهشماری ایرانی امروز رو بهش میگن گاهنبار میدیوشم گاه. گهنبار كوتاه شده‌ي گاهانبار است كه به معني گاههاي بار همگاني، جشن و انجمن همگاني يا گاههاي بار و برگرفتن و بهره به دست آوردن است.
گاهانبار يا گاهنبار و گهنبار در نزد ايرانيان باستان و زردشتيان كنوني، شش جشن بزرگ سال محسوب مي‌شود. گاهنبار شش جشن بزرگ است كه هر كدام از آنها نمودار پديد آمدن يكي از آفرينشها مي‌باشد و در حقيقت اين جشنها به ياد آفرينشها و سپاسگزاري از اهوره مزدا در برابر بخششهاي او مي‌باشد.اين جشنها يا فصول ششگانه به موجب خود اوستا يائيريه ناميده مي‌شود كه صفت و به معني سالي يا فصلي است. جشن هرگاهنباري 5 روز طول مي‌كشد كه روز پنجم از ساير روزها مهمتر بوده و جشن اصلي بشمار مي‌رود و چهار روز نخست در حقيقت، مقدمات و تشريفات جشن محسوب مي‌شود. نام جشنهاي 6 گانه سال به شرح زير است:
ميديوزرم : گاهنبار نخست، به معني ميانه بهار، از پانزدهم ارديبهشت و به ياد آفرينش آسمان برپا مي‌شود.
ميديوشم : دومين گاهنبار، به معني ميانه‌ي تابستان، از پانزدهم مرداد ماه و به ياد آفرينش آب مي‌باشد.
پتيه شهيم : سومين گاهنبار، به معني دانه آور، ‌از بيست و ششم شهريور و به ياد آفرينش زمين است.
اياثريم : چهارمين گاهنبار، به معني برگشتن گله و رمه از چرا، از بيست و ششم مهر و به ياد آفرينش و روييدنيهاست.
ميديارم: پنجيمن گاهنبار، به معني ميانه آرامش و يا ميانه زمستان و سرماست، از پانزدهم دي و به هنگام آفرينش جاندار و آرامش و سكوت مردم است.
همسپتمدم: ششمين گاهنبار، به معني برابر بودن شب و روز و به هنگام به جا آوردن آيين ديني است كه از پنج روز به جشن نوروز مانده شروع مي‌شود.

تلفظ ها:
-maid yu zerm
-maid yu shem
-paite shahaym
-eayaserim
-maid ya ram
-hamaspatmadam

جشن آفرینش آب در این تابستان کم آب بر شما فرخنده باد!

0 دیدگاه:

    5 نظر آخر

    5 پست آخر