دکتر محمد مصدق: پس وقتی که ملت، دولتی را سر کار می آورد و دولت مبعوث ملت است نمی تواند صدای ملت را خفه کند و نگذارد مردم حرف خودشان را بزنند. خفه کردن صدای مردم کار سیاست استعماری است. روش آنهاست که نفس کسی در نیاید تا هر کاری دلشان میخواهد بکنند.
iran.citizen@gmail.com

جشن مردادگان ( امردادگان ) فرخنده باد

امروز 7 مرداد 1387، سالروز جشن باستانی مردادگان یا امردادگان فرخنده باد.

جَشن اَمُردادگان جشنی در روز امرداد از ماه امرداد یا مرداد، هفتمین روز این ماه در گاهشماری‌های ایرانی است.این نام در اوستا: اَمِرِتاتَه، در پهلوی: امرداد و در فارسی: مرداد است که به معنای جاودانگی و بی مرگی است.
در گذشته در این روز جشنی با آیین‌های خاص برگزار می‌شده‌است که اطلاعاتی از آن در دست نیست و امروزه فراموش شده‌است. امرداد/مرداد فرشته جاودانگی و بی مرگی است، در عالم جسمانی نگهبانی از نباتات و روییدنی‌ها با اوست. امشاسپند امرداد، یکی از هفت امشاسپند گرامی و ارجمند آیین باستانی ایرام زمین است که سبزه ی خوان نوروزی نیز نماد این امشاسپند است. این ایزد ایران باستان که نماد نامیراییست، در کره خاکی پشتیبان و ایزد گیاهان و دیگر رستنی هاست.به همین خاطر این جشن را در کنار باغ ها و زمین های کشاورزی برگزار می کنند. برخی بر این گمانند که در ایران باستان در این روز به نوشیدن افشره گیاه هوم، که نوشابه ایست برای جاودانی بشر می پرداخته اند.

ابوریحان بیرونی خوارزمی در آثارالباقیه می گوید:

مرداد ماه که روز هفتم آن مرداد روز است و آن روز را به انگیزه ی پیش آمدن دو نام با هم ، جشن می گرفتند. معنای امرداد آن است که مرگ و نیستی نداشته باشد. امرداد فرشته ای است که به نگهداری جهان و آراستن غذاها و داروها که اصل آن از نباتات است و بر کنار کردن گرسنگی و زیان و بیماری ها می باشد ،کارگزاری یافته است.

تلفظ این نام به هر دو شکل امرداد و مرداد درست است اما در متون ادبیات فارسی و از جمله در آثار فردوسی و ابوریحان بیرونی به شکل مرداد آمده‌است.


سایرمطالب مرتبط:

منابع:
  • فردوسی، ابوالقاسم. شاهنامه، تصحیح جلال خالقی مطلق، داستان بهرام گور.
  • بیرونی، ابوریحان. آثارالباقیه، ترجمه اکبر داناسرشت، تهران: امیرکبیر، ۱۳۶۶.

0 دیدگاه:

    5 نظر آخر

    5 پست آخر